joi, 5 februarie 2015

Cumpărături istețe și ceva mai multă economie în bucătărie (I)

  Pe Jamie Oliver l-am descoperit acum câțiva ani, când eram însărcinată cu primul copil și, sub efectul hormonilor, îmi era imposibil să fac altceva decât să citesc (cărți cu subiecte delicate, blânde) și să vizionez emisiuni care să-mi dea o stare de bine. 
  M-a surprins nonconformismul lui și ancorarea în realitate. Rețetele erau, unele, de restaurant de 5 stele, dar erau și multe care puteau fi făcute în bucătăria unui om normal, cu ingrediente obișnuite și ceva creativitate. 
  Provocarea  Fii #EroulSăptămânii  a Editurii Curtea Veche Publishing m-a făcut să-mi amintesc amuzată de toată strădania noastră de a ne organiza cât mai eficient, în vederea venirii primului copil și, mai apoi, a celui de-al doilea.
 Mi-am amintit de cum priveam uimită la emisiunea lui Jamie Oliver ( #SaveWithJamie)  și mă întrebam cum de nu-mi trecuse prin cap că și alții se străduiau să-și eficientizeze cheltuielile și că mă pot informa și din alte părți decât de la mama, că pot folosi și experiența altora. Punând cap la cap ceea ce știam din familie, ceea ce am descoperit din proprie experiență și ceea ce am citit/ văzut prin diverse articole pe net și prin n emisiuni, am ajuns la câteva idei pe care am încercat să le aplicăm constant, pentru rezultate pe termen lung.

1. Am stabilit ce ne place să mâncăm, să gătim, combinând preferințele alimentare diferite și necesitățile pe care le aveam fiecare dintre noi. 

2. Am început să ne facem liste de cumpărături și să fim mai atenți la ofertele mai mult sau mai puțin reale, am citit cu mai multă atenție etichetele, prețurile (cel real, notat cu litere mici, era, deseori, mai mare decât ne așteptam văzând doar prețul pe suta de grame). 

3.Ne-am ținut de listele de cumpărături (nu ne-a ieșit mereu, dar am perseverat), evitând să luăm n produse care să ajungă, veștede, la coșul de gunoi. Deseori, era mai ieftin să luăm cantități mai mici, chiar din cartier, decât cantități mari, la sfârșit de săptămână, din supermarket, fără a fi siguri că avem nevoie de tot ce cumpăram.

4. Am studiat un pic mai atenți piața, mai ales piețele din oraș. Ne-am orientat spre piețele de en-gros, mai ales toamna, când ne puneam la congelator cantități mai mari de ardei, vinete, conopidă, fasole verde.

5. Am folosit congelatorul mult mai serios decât o făceam acasă la părinți. Ei foloseau pivnița și cumpărau rareori legume din piață pe timp de iarnă. Noi ne resemnasem cu prețurile din marile magazine, până am sesizat că e mai simplu să facem o ședință de copt masiv la grătar vinete și ardei, de gătit intens compoturi, sucuri de roșii și ardei, decât să tot fugim iarna după ele prin piață. Controlam și mult mai bine calitatea a ceea ce ajungea în farfuria noastră și a copilului, era amuzantă claca pe care o făceam cu bunicii la pregătit conserve și legume congelate pentru iarnă. În plus, era chiar plăcut când tot căutam prin debara ardeii de la mama, compoturile de piersici de la mamaia, cireșele și vișinele congelate numai bune pentru tortul cu fructe... de pădure.

6. Tot congelatorul a fost o sursă de economie și pentru diverse produse pe care le luam și ne doream să nu se perimeze rapid. Așa că, din căpățâna prea mare de țelină, spre exemplu, o parte ajungea în ciorbă, alta într-o salată asortată iar ultima în congelator, pregătită pentru următorul fel de mâncare.
  Tot acolo cazam peștele care ne prisosea, carnea de pui sau de curcan. Constatasem că ne putem porționa și singuri carnea și ne convenea să luăm o cantitate rezonabilă pe care să o porționăm pentru două-trei feluri de mâncare.

7. O altă sursă de economie a fost ... lectura. Lectură orientată spre ce și cum e mai sănătos să consumi. Am descoperit, treptat, semințele, legumele, fructele mai putin utilizate înainte (gen fructe de pădure, afine, zmeură, dar și ciuperci sălbatice, pe care le-am introdus în alimentație, provenite din surse sigure).

8. Am introdus în alimentație și surse de proteine mai puțin utilizate înainte (de la organe, supă de oase, la acele legume revenite la modă: linte, bob, năut).

9. O sursă de alimente sănătoase și ieftine au fost cele cultivate în familie sau culese din natură. Despre ele, într-un alt articol. 

Le invit să răspundă provocării Editurii Curtea Veche Publishing pe Roxana, Larisa și Irina
 Abia aștept să aflu cum e la voi :), cum răspundeți provocării  Fii #EroulSăptămânii  ( și cum vi se pare emisiunea  #SaveWithJamie). 



Un comentariu: